Berny har skiftet navn til Maxitelt AS. Trykk her for å sendes til den nye nettsiden.

Berny Slekten

Bernyslekten
Berny-slekten Med cirkusvirksomhet gjennom fem generasjoner.

Det var Berny-slektens stamfar Friedrich Anton Barthel fra Braunschweig i Tyskland som ifølge slektens nedtegnelser kom til Norge første gang i 1834. En tysk adelspike hadde forelsket seg i ham og hun brøt med sin familie for å rømme med sin Friedrich. Den fornemme familien "slo hånden" av henne og hun hadde aldri mer kontakt med familien. Barthel startet sin virksomhet i Norge med et lite tomasters cirkus i Holmestrand. Barthelfamilien var på reisefot mellom Norge, Sverige og Tyskland for å skaffe seg et publikum for sine cirkuskunster. Deres ferd endte tilslutt tilbake til Braunschweig, Tyskland hvor de ble gravlagt.

To av Friedrich Anton Barthels barn ble boende i Norge. Julius. Den eldste av dem ble født i Kristiania i 1868. Der var Friedrich engasjert som "Troldmand" og fugleimitator hos restauratør Baltzersen i Øvre Vognmandsgade. De to brødrene ble første skudd på stammen som markerte seg sterkt innen norsk og svensk tivoli- og cirkusliv fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag. Julius Barthel giftet seg med trønderjenta Amalie Benedikte Næsvold og i 1881 fikk de sønnen Rudolf. Han fikk mellomnavnet Berny. Allerede rundt 1920 var han i gang med cirkusvirksomhet, blant annet under navnet Cirkus Britannia. Han ble godt kjent som cirkusdirektøren med tittelen: Berny, Norges sterkeste mann.

Våren 1929 startet Rudolf Berny Barthel Cirkus Berny. Han giftet seg i sitt tredje ekteskap med den svensk-norske linedanserinnen Elvira Hoffman. Hun var fra den kjenten cirkusfamilien Hoffman. Hoffmanfamilien har cirkusblod i årene helt tilbake til Tsjekkoslovakia fra 1600 tallet. Dermed hadde direktørparet Barthel lagt grunnlaget for en mangeårig norsk cirkustradisjon. Det var annen verdenskrig som satte en midlertidig stopp for virksomheten. Direktørparet ville ikke samarbeide med tyskerne og dermed ingen cirkusdrift under krigen. Rudolf Berny fikk ikke oppleve freden og en ny start. Han døde 7. februar 1944. Elvira og Rudolf fikk en datter, Liv Inga Astrid Barthel ( mor til Rune Berny ). Elvira startet opp igjen etter krigen i 1946 og Liv var Elviras støttespiller i den videre driften. Norge var sultefôret på underholdning etter krigsårene og 1946 ble en sesong med stappfulle hus. Det samme gjentok seg i 1947. Liv ble kjent med Askergutten Ivar Løken  og Ivar var på besøk under sommeren 1947. Ivar fikk interessen for cirkus og i 1948 bestemte han seg for å starte sitt eget cirkus. Cirkus Rex ble navnet på Elviras nye konkurrent Med bra program og god presseomtale fikk Rex en god sesong. Irritasjonen var stor når Elvira kom til Trondheim og fant ut at Rex nylig hadde hatt sine forestillinger i byen. Elvira erklærte cirkuskrig. Cirkusene lå så nære hverandre at direktør Ivar kunne besøke sin kjæreste Liv i smug.

1948 ble en god sesong for det nystartede Cirkus Rex og Ivar var på veien igjen i 1949, men da under navnet Cirkus Rex Revyen. Han samarbeidet dette året med den kjente revydirektøren Herbert og de satte sammen en cirkusrevy forestilling med både scene og manesje. Alf Prøysen med sin kassegitar var en av artistene. Dette var Prøysens første turne.  Andre kjente artister var Inger Jacobsen, Gerd og Otto og Solveig Ballerini. En kinesisk akrobattrupp var et av cirkusinnslagene. Med ny vri på Ivars cirkusvirksomhet forandret Elvira mening og kunne lettere akseptere datterens kjærlighetsforhold til den konkurrerende cirkusdirektøren. I 1950 giftet Liv og Ivar seg og Ivar sluttet med cirkus. Liv og Ivar giftet seg i 1950  og fikk barna Vivi, Rune og Ole Christian. Familien vokste opp på Nesbru i Asker

Elvira ansatte i 1946 den kjente danske hestedressøren og cirkusfagmannen Arthur Reinsch som medarbeider i Cirkus Berny. Samarbeidet mellom fru Berny og herr Reinsch ble etter hvert sterkere og resulterte i ekteskap. Et direktørpar som huskes i bransjen. I 1967 døde Arthur Reinsch - og det nye direktørparet Liv og Ivar var på plass for sesongen 1968 for å bistå Elvira. I 1969 døde Elvira. I cirkussesongen 1976 overtok Rune som direktør.  Sesongen 1979 ble Ivar Løkens siste. 1984 var Bernys siste cirkussesong med markering av Bernyslektens 150 år i cirkusfaget. 

Berny hadde seinere diverse turneer og produksjoner med bl.annet Jahn Teigen og "Teigens Telt ", Sommerteltet med NRK, Rolv Wesenlund og "Fleksnes på camping", musikalen "Cabaret", Rocketurneen "Midgard" med bl.annet DumDum Boys og Bell Canto.

I 1994 etter at Rune hadde vært arenaleder under åpning og avslutningssermoniene på Lillehammere ble firmaet Berny Norge AS etablert for events og utleie av store cirkus og eventtelt. Berny har idag scandinavias største og mest moderne palasstelt på 3400 kvm. Rune har som produsent vært gjennomfører av musikalene " Sound Of Music " med Carola og Tommy Körberg, Miss Saigon og " Annie ". Alle i Stockholm. Berny er medeier i driften av Christiania Teater og forprosjektene for temaparkene Home Of The Vikings  ved Atlanterhavsveien og Troll Park Norway, planlagt på Eidsvoll.